GroenLinks Heerhugowaard houdt koers, en ziet graag komst van een Basis inkomen.

Woensdag 18 september organiseerde het bestuur van GroenLinks Heerhugowaard in het Spoorkantoor haar Ledenvergadering en aansluitend een thema-avond over het basisinkomen. Het was een geslaagde avond waarbij eerst de bestuurlijke koers werd besproken door de leden. Hierna vond er een lezing en aansluitend een discussie over het basisinkomen.

 

Op de groene weg:

‘De GroenLinks afdeling is tevreden en de partij staat er goed voor’, zegt het bestuur tegen de leden. Deze conclusie wordt getrokken na het bespreken van de financiën, de uitslagen van de Provinciale Staten en Europese verkiezingen en de informatieve rol van de fractie. ‘We hebben mooie resultaten behaald in de raad, mensen spreken ons aan waar nodig en dat is wat we willen: “lokaal doen waar we landelijk goed in zijn”. Ook is  tijdens de ledenvergadering stilgestaan bij de verhuizing van commissielid Korbijn. Het is geen afscheid, want tijdens de ledenvergadering is hij door de leden benoemd als interim voorzitter van de afdeling Heerhugowaard.

Basisinkomen:

GroenLinks pleit al vanaf het begin van deze raadsperiode voor een experiment basisinkomen, maar kan, op de PvdA fractie na, de andere politieke partijen nog niet overtuigen om hier het voortouw in te pakken. Onder leiding van Alexander de Roo, voorzitter Stichting basisinkomen, werd nut en noodzaak van het basisinkomen besproken. Er is behoefte aan mensen die de sociale taken in onze maatschappij oppakken, zoals zorg en veiligheid. Tegelijk is er steeds minder geld beschikbaar voor die taken en is het krap op de arbeidsmarkt. Is een basisloon de oplossing? En wat kan de gemeente doen? De belangrijkste conclusie van de avond: een basisinkomen geeft aan dat meedoen in de samenleving even zeer wordt gewaardeerd als betaald werk. Dat doet recht aan de gelijkwaardigheid van mensen. Een basisinkomen biedt bovendien meer ruimte om te kiezen tussen zorgtaken, vrijwilligerswerk en betaald werk. Dit levert weer werk op voor mensen die graag willen werken maar nu geen baan kunnen vinden.

Onder het genot van een hapje en drankje leerden de leden elkaar beter kennen en werd er nog lang nagepraat.