GroenLinks jongeren: Onze natuur is een rotzooi

Op zaterdag 1 september komen de lokale GroenLinkse jongeren uit de regio Noord-Holland Noord in actie tegen zwerfvuil. Leden en sympathisanten gaan het gebied rondom het Park van Luna vrij maken van rondslingerend afval.

 

Op veel plekken in onze gemeentes is er nog steeds veel zwerfafval te vinden. "Naast een rommelige aanblik is het ook slecht voor dier en milieu. Veel plastic komt via de sloten uiteindelijk in zee terecht en dat bedreigt het leven in de oceanen. Vogels kunnen het voor voedsel of nestmateriaal aanzien. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken als ze een stuk plastic hebben ingeslikt" vindt de werkgroep.

Landelijk pleit GroenLinks consequent voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. In een onlangs verschenen studie adviseert ook het Centraal Planbureau (CPB) de overheid om het statiegeldsysteem uit te breiden. Dit heeft volgens het CPB direct effect op het verminderen van zwerfafval, en daarmee op de plastic soep. Het plastic zwerfafval bestaat nu voor ruim 90 procent uit verpakkingen.

De afvalopruimactie vindt plaats bij het Park van Luna . Ze verzamelen om 10.00 uur bij palm beach en gaan afval opruimen, omdat ze een schone omgeving zien als basisrecht van de mens en ze graag hun steentje willen bijdragen. "Ook wij als jongeren kunnen veel doen. Wij zijn de nieuwe generatie; laten wij opstaan en de verandering zijn, verandering begint bij ons zelf!" zegt Verena Längin. De GroenLinkse jongeren pakken het zwerfvuil graag aan bij de bron. Belangrijke bronnen zijn fastfoodketens en sportgelegenheden, maar ook grote fabrikanten. Door zelf vaak in het Park van Luna te zijn, hebben ze gezien hoeveel zwerfvuil daar is.

Daarna nodigen de GroenLinkse jongeren iedereen uit om met zijn allen te gaan picknicken in de natuur. De jongeren vragen wel om zelf wat eten mee te nemen (liefst vegetarisch/veganistisch) en te delen met elkaar, zodat er voor iedereen genoeg is. Uiteraard ruimen ze dan wel alles meteen keurig op!