GroenLinks nieuws uit de provincie

GroenLinks wil haar leden, haar volgers en haar sympathisanten atijd en overal informeren over de ontwikkelingen binnen de partij, want we doen als GroenLinks een hele hoop. Net als in de Tweede en Eerste Kamer en Europa werkt onze beweging hard aan onze idealen en maken we alles een beetje groener, duurzamer, eerlijker en socialer. En omdat we zowel Heerhugowaarders als Noord Hollanders zijn zal GroenLinks Heerhugowaard af en toe ook een rubriek "Nieuws uit de provincie" schrijven op de haar website. want mooi werk moet gezien worden! 

Verandering begint in Noord Holland                                                                                                                                                                                                                                                                                      Wat een historische uitslagen! Door heel Nederland - en dus ook in Noord-Holland -  is flink op GroenLinks gestemd! Zo werd GroenLinks de grootste in Amsterdam, Diemen, Haarlem, Wormerland en de een na grootste in Hoorn, Bergen en Alkmaar! 17% van de Waterlanders stemde op GroenLinks en in Oostzaan kreeg GroenLinks 25,8% van de stemmen! GroenLinks verdubbelde in Purmerend, Hollands Kroon, Medemblik en Texel en verdriedubbelde(!) zelfs in Velsen. Ook in Hilversum groeide GroenLinks fors: van drie naar vijf zetels! Op percentage is GroenLinks de tweede partij in Bloemendaal.Groene en linkse politiek is terug van weggeweest in de gemeenteraden van Landsmeer, Schagen, Heerhugowaard, Aalsmeer en Zandvoort. Ook is er zetel(s)winst voor GroenLinks in Amstelveen, Beverwijk, Castricum, Heemstede, Huizen, Heemskerk & Zaanstad. GroenLinks bleef stabiel in  Den Helder, Gooise Meren, Langedijk, Ouder-Amstel en Weesp. Helaas blijft Laren verstoken van groene en linkse politiek. Na de prachtige GroenLinkse verkiezingsuitslag in allerlei gemeenten in Noord-Holland gingen wij vol nieuw elan de Statenvergadering in.

Brede samenwerking in oppositie leidt tot alternatieve voorstellen voor miljoenenimpuls in groen, OV, natuur 
Na een intern ambtelijk onderzoek naar de reserves is enige tijd geleden gebleken dat de provincie 69 miljoen op de plank heeft laten liggen. Dat is goed en slecht nieuws. Slecht nieuws, want het is nogal wat om over het hoofd te zien. De gedeputeerde Financiën verblikte of verbloosde niet, maar in de oppositie werden natuurlijk de nodige wenkbrauwen opgetrokken. Het goede nieuws is dat er plotseling geld beschikbaar bleek. Waaraan dat te besteden? Dat heeft de coalitie natuurlijk met elkaar afgetikt. Met vereende (oppositie) krachten hebben we geprobeerd een deel daarvan anders besteed te krijgen: de door de coalitie beoogde reservering van 25 miljoen voor de Duinpolderweg is wat ons betreft niet nodig. We besteden dat geld liever aan groen en duurzaam: aan weidenvogels, groene speeltuinen en de eiwittransitie, en aan OV, aan cultuur & historie, bijvoorbeeld door de herdenking van de februari-staking weer te ondersteunen.

Maar of we nou vroegen om 25.000 ,- euro voor hernieuwde ondersteuning van de herdenking van de Februaristaking of om 5.000.000 euro voor weidenvogels, er bleek bij de coalitie zoals gebruikelijk geen enkele bewegingsruimte. Er werd nog een orde voorstel gedaan de verdeling nog eens in commissieverband te bespreken. De voltallige oppositie steunde het voorstel, maar de coalitie was en bloque tegen, zo ook tegen álle amendementen. Voor ons was dat aanleiding om tegen de voorgestelde besteding van de totale 69 miljoen te stemmen. 

Staten heten Zita Pels en Jesper Gringhuis welkom
Wat een mooi onderwerp voor een Maidenspeech! Want dat was het voor onze nieuwe fractiegenoot Zita Pels. Na drie jaren als duo-commissielid heeft zij vandaag de eed afgelegd en de zetel van Servaz van Berkum ingenomen.  Servaz verlaat na 7 jaar de provinciale politiek en gaat bij Pakhuis De Zwijger aan de slag.  Door het doorschuiven van Zita hebben we bovendien een nieuw duo-commissielid kunnen verwelkomen; Jesper Gringhuis, hij zal zich vastbijten in de portefeuille duurzaamheid & circulaire economie die Rosan heeft moeten opgeven om het voorzitterschap van de commissie EEB van Servaz over te kunnen nemen.  Verder neemt Alwin vanaf vandaag de portefeuille mobiliteit van Servaz op zich.

Toekomstpespectief kust
Goed, de verhoudingen in de Staten bleken dus niet erg opgeschrikt door de verkiezingen, ook waar het ging om het Toekomstperspectief Kust, was de coalitie op geen enkel onderdeel tot inschikken bereid. Alle moeite van Fred ten spijt, werden verbeteringen van het voorstel niet aangenomen. Die gingen o.m. over een betere bescherming van de duinen en over het voorkomen van wildgroei van permanente horeca-paviljoens aan het (zuid)strand van Zandvoort en slaapstrandhuisjes in Petten. Het nu gesloten akkoord zal de verdere vercommercialisering van deze stranden zeker niet stoppen. 

Noord-Holland sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie!
Afsluitend werd de mede door ons ingediende motie Statiegeld, waarmee Noord-Holland zich aansluit bij de zogenaamde statiegeldalliantie, nog in stemming gebracht. Deze motie werd ook door D66 en de PvdA ingediend en haalde het dus!

 

Loop mee met de Nacht van de Vluchteling!
Net als vorig jaar lopen we mee met de Nacht van de Vluchteling. Loop je dit jaar ook mee? Het vindt plaats in de nacht van 16 op 17 juni en de route is van Amsterdam tot, jawel Amsterdam. Als GroenLinks Noord-Holland hebben we een 20km (start om 18.45 op 16 juni) team en GroenLinks Amsterdam heeft een 40km (start middernacht) team. Doe mee of sponsor onze lopers!