GroenLinks vraagt burgemeester: ’Stop vervolging kleine wiettelers’

Het opsporen en vervolgen van (kleine) wiettelers in Heerhugowaard zonder criminele achtergrond moet stoppen. Met die boodschap van GroenLinks gaat burgemeester Han ter Heegde naar zijn eerstvolgende overleg met politie en Justitie.

De fractie van GroenLinks heeft burgemeester Ter Heegde verzocht bij de politie en het Openbaar Ministerie te pleiten voor het stopzetten van het opsporen en vervolgen van wiettelers in Heerhugowaard die geen criminele achtergrond hebben. De prioriteit moet liggen op de aanpak van criminele organisaties in de wietteelt, niet in de vervolging van kleine wiettelers. Zo moet de aanvoer van wiet door niet-criminelen aan de lokale coffeeshop met rust worden gelaten en kunnen mensen voor eigen gebruik rustiger hun gang gaan.

In de afgelopen maanden is nu al twee maal gebeurd dat een rechter een thuisteler schuldig heeft gevonden aan overtreding van de Opiumwet, maar daarbij geen straf heeft opgelegd omdat het gedoogbeleid in deze te onduidelijk is. Immers, de telers verkochten aan de lokale coffeeshop en gaven hun verdiensten gewoon op bij de Belastingdienst.

GroenLinks in Heerhugowaard heeft burgemeester Ter Heegde vorig jaar gevraagd zich aan te sluiten bij zijn collega’s elders in den lande, die pleitten voor de mogelijkheid om legale wietkwekerijen op te zetten. Die legale kwekerijen zouden de wietteelt onaantrekkelijk moeten maken voor criminelen. De opsporing en vervolging van thuisteelt kost de maatschappij miljoenen euro’s per jaar, en vergt enorm veel politie-inzet.